Skip to main content

Een full-colour kleurenafdruk op papier maken was ooit een kostbaar en tijdrovend proces, maar tegenwoordig rollen goedkope full-colour prints in seconden uit betaalbare inkjetprinters. Niet breed bekend is echter dat 3D-printers inmiddels ook het full-colour tijdperk hebben betreden. Met de Mimaki 3DUJ-553 is het zelfs mogelijk om zeer complexe en realistische 3D-objecten te printen in maar liefst 10 miljoen kleuren.

Bert Benckhuysen, senior product manager at Mimaki EMEA

Biologisch gezien kan het menselijk oog slechts drie kleuren zien, namelijk rood, groen en blauw. De verschillende cellen in het netvlies zijn echter ook in staat om de aanwezigheid van licht en verschillende golflengtes daarvan te zien. Door een bijna magisch proces in de hersenen wordt deze informatie gecombineerd, waardoor we hieruit miljoenen kleuren kunnen interpreteren. Kleur is magisch en dit maakt het verschil tussen een standaard monokleur 3D-print, of zelfs eentje in primaire kleuren, versus eentje in full-colour enorm. Laten we daarom eens kijken welke voordelen deze revolutionaire stap in 3D-printing heeft.

Levendige kleuren
Bij een 3D-print met één of meerdere primaire kleuren is het kleurgebruik met name functioneel. Het helpt om verschillende onderdelen te onderscheiden door contrast of (tekstuele) markeringen zichtbaar te maken. Maar als je in 10 miljoen kleuren kunt printen, dan komt een 3D-model echt tot leven. Denk alleen al aan realistische huids- en vleeskleuren en voor het printen van medische modellen en standbeeldjes. Je kunt de werkelijkheid visualiseren op een manier die voorheen alleen mogelijk was na uitvoerig handwerk. Maar het feit dat je bij het printen van een 3D-model felle, levendige kleuren kunt gebruiken, zelfs op basis van een ICC-profiel, is revolutionair. Het is hierdoor niet meer nodig om een geprint object handmatig in de juiste kleuren te schilderen, en kan direct aan de klant geleverd worden.

Minder nabewerking
Nabewerking is in veel gevallen een behoorlijk arbeidsintensief onderdeel van 3D-printen. Veel modellen moeten nadat ze uit de printer komen uitgebreide bewerkingen ondergaan, waaronder het verwijderen van ondersteunend materiaal, schuren, spuiten, schilderen en voorzien van een UV-coating. Bij Mimaki zijn zowel kleur als UV-behandeling onderdeel van het printproces, maar dat is niet alles. Daarnaast wordt wateroplosbaar ondersteunend materiaal gebruikt bij het printen, waardoor een badje lauwwarm water voldoende is om een geprint object klaar te maken voor een klant. Er komt geen handmatig werk bij kijken en er is geen risico dat kleine details vervagen of afbreken door het verwijderen van het ondersteunend materiaal.

Hoge kwaliteit
Bij full-colour 3D-printen wordt door sommige fabrikanten gebruik gemaakt van een techniek op basis van fijne laagjes poeder die door verschillende technieken worden uitgehard. Dit resulteert in objecten die weliswaar kleurrijk zijn, maar door de gebruikte techniek is de detaillering beperkt en de stevigheid laat te wensen over. Mimaki koos er daarom voor om inkjettechnologie in zijn 3D-printers te gebruiken met een printkwaliteit van slechts 19 micron. Hierdoor zijn de geprinte modellen zeer gedetailleerd, kleurecht en de sterkte van het materiaal is bovendien vergelijkbaar met ABS. Met een Mimaki-printer is het afdrukken van een 3D-model echt What You See is What You Get (WYSWYG): een magisch proces waarbij een kleurrijk, levensecht 3D-model direct vanuit een softwaresuite met minimale nabewerking één-op-één uit de printer komt.

Easysoftonic